Zonnepanelen

Aanschaf en installatie van zonnepanelen: een eenvoudige manier om zelf duurzame energie op te wekken. Maar wat zijn zonnepanelen? Hoe werken deze? Wat komt er bij kijken voordat uw eigen stroom uit uw stopcontact komt? 

Wat zijn zonnepanelen?

Een zonnepaneel is een vlakke plaat waarop aan elkaar geschakelde zonnecellen zijn geplaatst die zonlicht omzetten in elektriciteit. Zonnepanelen worden door middel van een omvormer en een kabel in de meterkast aan het elektriciteitsnet gekoppeld waarna de zonnestroom gewoon uit uw stopcontact komt, net zo als de u bekende grijze stroom. De omvormer zet uw eigen geproduceerde stroom (gelijkstroom) om in wisselstroom.
Een zonnepaneel wordt ook PV-paneel genoemd. (PV staat voor Photo-Voltaic, fotovoltaïsch.)

Voordelen

Naast uw bijdrage aan een beter milieu levert het investeren in de zon u financieel voordeel: omdat u uw eigen stroom opwekt zal uw elektriciteitsrekening lager worden doordat uw meter terugdraait. Ook bent u niet meer (volledig) afhankelijk van de wisselende, vaak duurder wordende prijzen, die u voor grijze stroom moet betalen. En bij overproductie kan uw stroom door het energiebedrijf worden teruggekocht. Kortom: een groene investering levert u voordelen! Momenteel zelfs meer dan sparen bij een bank.