Sinds een uitspraak van het Hof van Justitie van 23 juni 2013 is het voor particulieren die zonnepanelen aankopen mogelijk om de betaalde BTW grotendeels van de Belastingdienst terug te vragen.
De Belastingdienst hanteerde voor het terug vragen van deze BTW een aantal spelregels.
Een van die spelregels was dat de BTW op tijd teruggevraagd moest worden. Het op tijd terugvragen van de BTW betekende in de ogen van de Belastingdienst dat de BTW binnen een maand na afloop van het kwartaal dat de zonnepanelen gekocht waren teruggevraagd moest zijn. Over dit standpunt van de Belastingdienst hebben zich de afgelopen jaren veel rechters gebogen.
In december 2017 heeft de belangrijkste rechter in Nederland, De Hoge Raad, een uitspraak over dit standpunt gedaan:
De Hoge Raad heeft aangegeven dat niet het moment van terugvragen van de BTW bepalend is, maar of de aangifte is gedaan voor de inleverdatum die op het belastingbiljet staat vermeld.
Voor mensen die hun BTW nog niet terug gevraagd hebben, of waarvan de BTW wel is teruggevraagd, maar de aanvraag door de Belastingdienst is afgewezen, zijn er nog mogelijkheden. Belangrijk hierbij is dat de aanvraag (opnieuw)  bij de Belastingdienst wordt neergelegd. Zijn de zonnepanelen aangekocht vanaf 2013, dan kan een aanvraag nog in 2018 bij de belastingdienst worden neergelegd.
Komt u (nog) in aanmerking voor de teruggave van de BTW neem dan contact met ons op óf met de Belastingdienst, uw accountant of een adviseur!

 

 

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • CONTROLE * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.